Hulpverlening

Hoe schadelijk is rook van brand?

Veel mensen denken dat rook van een brand waar chemische stoffen bij betrokken zijn, veel gevaarlijker is dan rook van een gewone brand. Een begrijpelijke gedachte, maar toch is het verschil klein. Bij een chemiebrand verdampt een deel van de chemische stoffen aan de rand van het vuur. Maar bij elke brand ontstaan giftige stoffen. In iedere rookwolk zitten giftige stoffen die niet gezond zijn om in te ademen; schone rook bestaat niet. Probeer daarom logischerwijs altijd zo weinig mogelijk rook in te ademen.

Bij brand binnenshuis is rook het gevaarlijkst. Rook stijgt op dus het is dan belangrijk om uw hoofd laag te houden om zo min mogelijk rook in te ademen. Maak een paar doeken nat en houd deze voor uw neus en mond. Om giftige rook tegen te houden kunt u ook kieren dicht maken met (natte) doeken indien deze aanwezig zijn.

Als er brand niet thuis is maar in de buurt is kan wind de rook verspreiden, zodat u rook kunt zien en ruiken. Ook in en rondom uw woning. Zorg dat u geen rook inademt. Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en schakel indien mogelijk uw ventilatiesysteem uit. Help mensen in uw omgeving om ook uit de rook te blijven.

Het inademen van rook is nooit gezond. Of de rook schadelijk is voor uw gezondheid, hangt vooral af van de hoeveelheid rook die u inademt. Hoe dichter bij de brand, hoe meer rook u inademt. En hoe langer u in de rook staat, hoe meer rook u binnen krijgt. Bij een kleine hoeveelheid rook is de kans op (blijvende) gevolgen voor uw gezondheid vaak klein. Bij een schadelijke hoeveelheid rook kunt u last krijgen van prikkelende ogen, neus en luchtwegen. Uw ogen kunnen gaan tranen en u kunt gaan hoesten. Hoe meer rook u hebt ingeademd, hoe sneller uw lichaam reageert en hoe langer de klachten duren. Wanneer u (blijvende) gezondheidsklachten na het inademen van rook heeft kunt u het best de huisarts bezoeken.

Bedenk wanneer er ergens brand is dat, naast de overige gevaren die brand met zich meebrengt, rook gevaarlijk kan zijn voor uw gezondheid. Ook als de brand niet direct bij u in de buurt is kan de rook u toch bereiken.

Wat moet u doen wanneer brand buiten controle is? Soms is er bij het ontstaan van een grote brand in huis het niet meer mogelijk om het vuur te doven of te blussen. Miljoenen mensen overlijden per jaar door brand in een woning. Het is dus belangrijk om te weten wat u moet doen. Waarschuw de mensen die in hetzelfde huis verblijven en ga zo snel mogelijk naar buiten. Gebruik hierbij de trap en niet de lift. Neem kinderen mee en help anderen die zelf moeilijk kunnen vluchten. Zorg in ieder geval ook dat u direct de brandweer waarschuwt via alarmnummer 112. Sluit zoveel mogelijk de deuren en ramen achter u om het uitbreiden van de brand te voorkomen. Het is handig om een goede zaklantaarn tot uw beschikking te hebben, aangezien in veel gevallen van brand ook de stroom uitvalt. Gedurende rookontwikkeling is het vaak lastig om iets te zien. Rook stijgt op dus het is dan belangrijk om uw hoofd laag te houden om zo min mogelijk rook in te ademen. Maak een paar doeken nat en houd deze voor uw neus en mond. Kruip op handen en voeten richting de dichtbijzijndste (nood)uitgang. Iedereen weet dat het belangrijk is om de plek zo snel mogelijk te verlaten. Soms is het echter niet meer mogelijk om te vluchten. Zoek dan een kamer op aan de straatzijde en roep om hulp. Sluit ook in deze kamer de deur. Om giftige rook tegen te houden kunt u kieren dicht maken met (natte) doeken indien deze aanwezig zijn. Ga bij het raam staan zodat de brandweer u kunt zien. Wanneer u eenmaal in veiligheid bent moet u niet een brandend huis weer binnengaan. U brengt op deze manier niet alleen uzelf maar ook anderen in levensgevaar. Laat wel aan de brandweer weten hoeveel mensen nog in het huis aanwezig zijn. Als iemand in brand staat rolt u diegene over de grond terwijl u diegene afdekt met een deken of jas. Zorg vervolgens dat het slachtoffer onder een koude douche of in een koud bad terecht komt. Waarschuw een arts. Verwijder kleding die niet aan de wond vastzit maar doe niets op de wond.

Hoe schadelijk is rook van brand? Veel mensen denken dat rook van een brand waar chemische stoffen bij betrokken zijn, veel gevaarlijker is dan rook van een gewone brand. Een begrijpelijke gedachte, maar toch is het verschil klein. Bij een chemiebrand verdampt een deel van de chemische stoffen aan de rand van het vuur. Maar bij elke brand ontstaan giftige stoffen. In iedere rookwolk zitten giftige stoffen die niet gezond zijn om in te ademen; schone rook bestaat niet. Probeer daarom logischerwijs altijd zo weinig mogelijk rook in te ademen. Bij brand binnenshuis is rook het gevaarlijkst. Rook stijgt op dus het is dan belangrijk om uw hoofd laag te houden om zo min mogelijk rook in te ademen. Maak een paar doeken nat en houd deze voor uw neus en mond. Om giftige rook tegen te houden kunt u ook kieren dicht maken met (natte) doeken indien deze aanwezig zijn. Als er brand niet thuis is maar in de buurt is kan wind de rook verspreiden, zodat u rook kunt zien en ruiken. Ook in en rondom uw woning. Zorg dat u geen rook inademt. Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en schakel indien mogelijk uw ventilatiesysteem uit. Help mensen in uw omgeving om ook uit de rook te blijven. Het inademen van rook is nooit gezond. Of de rook schadelijk is voor uw gezondheid, hangt vooral af van de hoeveelheid rook die u inademt. Hoe dichter bij de brand, hoe meer rook u inademt. En hoe langer u in de rook staat, hoe meer rook u binnen krijgt. Bij een kleine hoeveelheid rook is de kans op (blijvende) gevolgen voor uw gezondheid vaak klein. Bij een schadelijke hoeveelheid rook kunt u last krijgen van prikkelende ogen, neus en luchtwegen. Uw ogen kunnen gaan tranen en u kunt gaan hoesten. Hoe meer rook u hebt ingeademd, hoe sneller uw lichaam reageert en hoe langer de klachten duren. Wanneer u (blijvende) gezondheidsklachten na het inademen van rook heeft kunt u het best de huisarts bezoeken. Bedenk wanneer er ergens brand is dat, naast de overige gevaren die brand met zich meebrengt, rook gevaarlijk kan zijn voor uw gezondheid. Ook als de brand niet direct bij u in de buurt is kan de rook u toch bereiken.



Proef de sfeer

Ervaringen

Dank voor de geweldige dag Cees! Tijdens de voorbereidingen heb je ons als organisatoren al geweldig begeleid en op de dag zelf heb je er voor gezorgd dat het hele team het ontzettend naar zn zin had. De oefeningen waarbij we mochten uitrukken met brandweerwagen in brandweerkleding om teamleden te redden, en de rookkamer waren geweldig om mee te maken!
Stavroula van Malenstein (teamleider bij SURFnet)
29 januari 2019 om 08:35 uur

 

Een afwisselend programma: voor elk wat wils

Een programma vol actie en sportiviteit? Of juist iets rustiger en daarmee toegankelijk voor jong en oud? Beide zijn mogelijk! Bel ons op en geef je wensen door.

Elk half uur doe je iets anders, zo wordt het nooit saai en beleeft iedereen op zijn manier plezier. Zo is er een creatief spel, een levensechte uitruk in een brandweerauto. En een moment later kijk je naar de Vlam in de pan en luister je naar het verhaal van de brandweerman.

Samen
      Doen

Diverse survival-locaties

BrandweerSurvival blust vanaf verschillende locaties. Een acht-tal locaties verspreid over Nederland zijn geschikt (helaas mogen we in de stad geen fikkie stoken). Informeer naar de mogelijkheden, alle locaties hebben catering-faciliteiten en sommige ook vergadermogelijkheden. Door heel Nederland zijn we actief.

Bekijk onze locatie-pagina >>

Interesse?

Het programma zit vol actie en plezier voor jong en oud.
Kom langs en beleef een unieke ervaring.

Direct meer informatie?
Bel ons op 0880 - 911 012

STEL EEN VRAAG OFFERTE AANVRAGEN

Beoordeeld op 8.9 uit 10 uit 25 reviews
1BrandweerSurvival Event