Brandweersurvival Bedrijfsuitjes
Brandweersurvival Bedrijfsuitjes
 › 

Hulpverlening

Hoe schadelijk is rook van brand?

Veel mensen denken dat rook van een brand waar chemische stoffen bij betrokken zijn, veel gevaarlijker is dan rook van een gewone brand. Een begrijpelijke gedachte, maar toch is het verschil klein. Bij een chemiebrand verdampt een deel van de chemische stoffen aan de rand van het vuur. Maar bij elke brand ontstaan giftige stoffen. In iedere rookwolk zitten giftige stoffen die niet gezond zijn om in te ademen; schone rook bestaat niet. Probeer daarom logischerwijs altijd zo weinig mogelijk rook in te ademen.

Bij brand binnenshuis is rook het gevaarlijkst. Rook stijgt op dus het is dan belangrijk om uw hoofd laag te houden om zo min mogelijk rook in te ademen. Maak een paar doeken nat en houd deze voor uw neus en mond. Om giftige rook tegen te houden kunt u ook kieren dicht maken met (natte) doeken indien deze aanwezig zijn.

Als er brand niet thuis is maar in de buurt is kan wind de rook verspreiden, zodat u rook kunt zien en ruiken. Ook in en rondom uw woning. Zorg dat u geen rook inademt. Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en schakel indien mogelijk uw ventilatiesysteem uit. Help mensen in uw omgeving om ook uit de rook te blijven.

Het inademen van rook is nooit gezond. Of de rook schadelijk is voor uw gezondheid, hangt vooral af van de hoeveelheid rook die u inademt. Hoe dichter bij de brand, hoe meer rook u inademt. En hoe langer u in de rook staat, hoe meer rook u binnen krijgt. Bij een kleine hoeveelheid rook is de kans op (blijvende) gevolgen voor uw gezondheid vaak klein. Bij een schadelijke hoeveelheid rook kunt u last krijgen van prikkelende ogen, neus en luchtwegen. Uw ogen kunnen gaan tranen en u kunt gaan hoesten. Hoe meer rook u hebt ingeademd, hoe sneller uw lichaam reageert en hoe langer de klachten duren. Wanneer u (blijvende) gezondheidsklachten na het inademen van rook heeft kunt u het best de huisarts bezoeken.

Bedenk wanneer er ergens brand is dat, naast de overige gevaren die brand met zich meebrengt, rook gevaarlijk kan zijn voor uw gezondheid. Ook als de brand niet direct bij u in de buurt is kan de rook u toch bereiken.


Direct meer informatie? Bel ons op: 0880 - 911 012 of online:

Wie gingen u voor?

Activiteiten Gemiddelde beoordeling: 8.7 van 10 uit 25 reviews1 reviews BrandweerSurvival Organization