Brandweersurvival Bedrijfsuitjes
Brandweersurvival Bedrijfsuitjes
 › 

Preventief

Vlam in de pan

Wanneer dit fenomeen ontstaat, zijn velen nog steeds niet bewust van de juiste handelingen in de goede volgorde. Sommigen halen de brandende pan van het kooktoestel, anderen proberen het met water te blussen. Dit zijn beide niet de correcte manieren. Wat moet u precies doen wanneer de vlam in de pan slaat?

1. Allereerst moet het gas uitgedraaid worden. Wanneer er elektrisch gekookt wordt zet dan de kookplaat af of haal anders de stekker eruit. Verplaats de pan niet!
2. Schuif een metalen deksel op de pan. Een branddeken kan ook gebruikt worden om de zuurstof af te sluiten.
3. Zet de afzuigkap af.
4. Geef de pan genoeg tijd om af te koelen (op zijn minst 30 minuten) en haal de pan vervolgens van het kooktoestel. Geef het even de tijd, het toelaten van zuurstof kan voor heronsteking zorgen.

Er zijn een aantal dingen die u vooral niet moet doen. Gebruik geen water om de brand te blussen! Doordat het water bij contact met de hete olie meteen kookt ontstaat in de olie een stoomwolk. Deze stoomwolk verspreidt fijne oliedeeltjes in de lucht en er ontstaat een uiterst brandbaar mengsel. Ze dus ook geen spuit of slang op de pan!

‘Vlam in de pan’ is nog steeds een veelvoorkomende oorzaak van keukenbranden. Weten wat de juiste handelingen zijn kan ongelukken en verwondingen voorkomen.

Direct meer informatie? Bel ons op: 0880 - 911 012 of online:

Wie gingen u voor?

Activiteiten Gemiddelde beoordeling: 8.7 van 10 uit 25 reviews1 reviews BrandweerSurvival Organization