Effectief communiceren is de belangrijkste vaardigheid van een brandweerman. Bij de training communicatieve vaardigheden leer in je verschillende situaties en in veschillende groepsgroottes beter communiceren. Je leert jezelf beter kennen, waarom communiceer ik op deze manier in deze (stress) situatie. Stap 1 is altijd bewust wording van wat je zelf doet. Na elke oefening is er tijd om te reflecteren, wie heeft er gecommuniceerd, hoe en waarom is er zo gecommuniceerd.
In de volgende fase ontvang je juist instructies of geef je leiding, net wat voor jou van toepassing is, waar jou leerpunten liggen. Waarschijnlijk iets waar je moeite mee hebt. We stappen uit onze comfort zone en gaan iets doen, door het te doen leer je het snelst. De brandweer-instructeurs weten als geen ander hoe je effectief communiceert en brengen dit over op de groep. De ervaringen in deze training communicatieve vaardigheden komen zeker van pas in de zakelijke wereld, maar ook prive!
In je eentje kun je geen complete brandweeruitrusting hanteren, iets simpels als een slang oprollen moet je al samen doen. Samenwerken vraag om communicatie. Je verwacht dat je collega bepaalde taken uitvoert, we gaan uit van patronen, zo van: "dat doen we toch altijd zo en waarom heb je dat nu dan niet gedaan?". We noemen dit bedrijfscultuur. Echter, elke situatie is (in essentie) anders. Dus een goed format is: doe eerst een verzoek en wacht op de belofte, dat de ander daadwerkelijk belooft het te gaan doen. Vervolgens wordt de handeling uitgevoerd (executie fase). Daarna vind weer een communicatie plaats: de verklaring dat de taak is uitgevoerd. Dan is de beurt weer aan de ander, accepteert hij het resultaat, zo ja, dan communiceer je dat. Nu is het proces rond en afgerond. Een nieuw feit is gecreëerd.
Dat is wat wij doen bij de brandweer. En elke training communicatieve vaardigheden wordt achteraf geëvalueerd. En dat is wat wij doen als jullie bij ons langskomen. Niet dat wij het gaan voorzeggen, alsof wij alle wijsheid in pacht hebben. We creëren een open communicatie veld, waarin alles gezegd kan worden. En waarin een ieder zich veilig voelt, dat is ook een basis voorwaarden. Iedereen kan elkaar feed back geven. Wat zag je gebeuren in welke situatie gebeurde het. We maken het concreet, wat gebeurde er zojuist, 10 minuten geleden in de oefening? Kun je het nog herinneren, ben je je er nog bewust van en handelde je doelbewust of vanuit een patroon?
Herken je dit: je krijgt een compliment van iemand en jij zegt vervolgens (altijd): ja, maar het viel best mee, of het was niet zo moeilijk. Of, iemand valt je aan en zegt: heb je dat nou nog niet af! En jij zegt: ik moet wachten op een document van een collega, hij is zo langzaam. Misschien zijn de woorden anders die je gebruikt, maar het mechanisme er onder blijft gelijk. In het laatste voorbeeld: ik ben niet de schuldige maar hij. Het interessante is als je ziet of je altijd zo reageert en communiceert. Dan is het een patroon en sta je op de automatische piloot. Stap 1 is, wordt je hier bewust van. Onze filosofie is: krijg eerst bewustzijn op wat er gebeurt en waarom je zo handelt of communiceert.
Iedereen terug van vakantie, prompt op #training gestuurd naar #BrandweerSurvival. Dat was wel een vlammend uitje ja.
Waarschijnlijk zijn het aantal blauwe plekken een goede indicator van hoe goed mijn team het heeft gedaan in de training bij BrandweerSurvival. Heb je er minder dan ging het beter, omdat het samenwerken soepeler liep. Ik denk dat we dan ergens in de middenmoot van de trainen zijn uitgekomen. Nou, voor mij zijn Tina, Ger en Micha de grootste helden en dappere brandweerlieden. Ik zou zonder twijfel met ze een brandend huis betreden. En daar zouden we dan pas uitkomen als de brand geblust was. We werkten zo goed samen en durfde alles te geven. Toch iets wat moeilijker duidelijk wordt in de kantoortuin.
Er zijn van die dagen dat het zo lekker ruikt in de vroege herfst. Daar kwamen afgelopen vrijdag een paar geurtjes bij, namelijk dat van vuur en as, maar ook van voldaan zweet. In het kader van training hebben we bij BrandweerSurvival branden geblust en katten uit bomen gered (nou okee, dat laatste alleen bij wijze van spreke). En hoe goed dat werkte, verbaasde me wel. Simpelweg omdat je zelf niet alles kunt doen, ben je op elkaar aangewezen. Natuurlijk is dat op je werk ook vaak zo doet, maar omdat het achter een scherm is, werkt het niet op dezelfde manier. Het idee van de training is dat je elkaar iets duidelijk kunt maken en fysiek helpt. Sjouwen en sleuren met al je zintuigen vol open. Met elkaar.
Het programma zit vol actie en plezier voor jong en oud.
Kom langs en beleef een unieke ervaring.
Direct meer informatie?
Bel ons op 0880 - 911 012