Effectief communiceren is de belangrijkste vaardigheid van een brandweerman. Bij de training communicatieve vaardigheden leer in je verschillende situaties en in veschillende groepsgroottes beter communiceren. Je leert jezelf beter kennen, waarom communiceer ik op deze manier in deze (stress) situatie. Stap 1 is altijd bewust wording van wat je zelf doet. Na elke oefening is er tijd om te reflecteren, wie heeft er gecommuniceerd, hoe en waarom is er zo gecommuniceerd.
In de volgende fase ontvang je juist instructies of geef je leiding, net wat voor jou van toepassing is, waar jou leerpunten liggen. Waarschijnlijk iets waar je moeite mee hebt. We stappen uit onze comfort zone en gaan iets doen, door het te doen leer je het snelst. De brandweer-instructeurs weten als geen ander hoe je effectief communiceert en brengen dit over op de groep. De ervaringen in deze training communicatieve vaardigheden komen zeker van pas in de zakelijke wereld, maar ook prive!
In je eentje kun je geen complete brandweeruitrusting hanteren, iets simpels als een slang oprollen moet je al samen doen. Samenwerken vraag om communicatie. Je verwacht dat je collega bepaalde taken uitvoert, we gaan uit van patronen, zo van: "dat doen we toch altijd zo en waarom heb je dat nu dan niet gedaan?". We noemen dit bedrijfscultuur. Echter, elke situatie is (in essentie) anders. Dus een goed format is: doe eerst een verzoek en wacht op de belofte, dat de ander daadwerkelijk belooft het te gaan doen. Vervolgens wordt de handeling uitgevoerd (executie fase). Daarna vind weer een communicatie plaats: de verklaring dat de taak is uitgevoerd. Dan is de beurt weer aan de ander, accepteert hij het resultaat, zo ja, dan communiceer je dat. Nu is het proces rond en afgerond. Een nieuw feit is gecreëerd.
Je wilt graag effectief communiceren, zowel thuis als in de werkomgeving. Kijk dan eens hoe de brandweerman communiceert. Dit is leerzaam, alleen al omdat het duidelijk anders is. Als iets zo duidelijk anders is, ga je ook sneller zien hoe je zelf reageert en communiceert naar andere. Er is een groot contrast. Een voorbeeld: tijdens een uitruk communiceren wij in commando taal. Dus één woord, bijvoorbeeld 'afleggen' betekent dat een reeks aan handelingen moet worden uitgevoerd. Een makkelijker woord met twee handelingen is bijvoorbeeld 'UITSTAPPEN'. Dit commando gebruiken we ook tijdens de training communicatieve vaardigheden. Het leuke voor ons, we hoeven dit commando niet uit te leggen.
Na de oefening evalueren we wat er is gebeurd. We creëren een veilige omgeving zodat iedereen zich kan uiten. We letten er op dat iedereen spreekt vanuit de ik-vorm en dat je ook je gevoel erbij betrekt. Maar je begint met de feiten, "ik zag tijdens het uitrollen van de eerste slang gebeuren dat de slang verkeerd om werd beet gepakt door mijn collega". Wees heel feitelijk. We gaan altijd evalueren of concrete en echte situaties die 10 minuten geleden zijn gebeurd. Iedereen kan zich het dan nog herinneren. Dat werkt goed voor het bewustwordingsproces. Dus niet: "vorige week zei jij op kantoor iets tegen mij met een toon die me niet echt beviel". Zo ontstaat heel snel ruis en irritatie. Als brandweerman zijn wij gewend om meteen na een blussing of oefening zaken uit te spreken. Dit hanteren we ook tijdens jullie training.
#Training vandaag, van de regen niks gemerkt, want die verdampte of viel in het niet bij het bluswater #BrandweerSurvival
Als ik rij, doe ik dat meestal voorzichtig, maar daar was woensdag geen tijd voor toen het alarm gegaan was. Teun die als een malle alle slangen uittrok en best een goede crisismanager bleek te zijn. Als training zeer geslaagd, we zagen kanten van elkaar die we niet kenden en het werkte ook nog goed. De branden die we voor onze kiezen kregen waren binnen een paar minuten meester. Training gaat over dat vertrouwen, niet dat we dat eerst niet hadden, maar nu is het zeker gegroeid, dat we van elkaar weten wat we kunnen en dat we ook mogen helpen.
Groots en meeslepend leven dat gaat niet altijd en werken al helemaal niet. Maar om de sleur te verbreken en tegelijk je collega’s goed te leren kennen is een beetje training erg gezond. Bij BrandweerSurvival bleek daar de uitgelezen mogelijkheid voor. We zijn actief geweest en ik zou wel willen zeggen dat we alles gegeven hebben. We hebben kleine grote daden verricht en ook behoorlijk gesleept met slangen en anderszins brandgerelateerd materiaal. Het respect voor elkaar is gegroeid. We zijn er een beter team van geworden.
Het programma zit vol actie en plezier voor jong en oud.
Kom langs en beleef een unieke ervaring.
Direct meer informatie?
Bel ons op 0880 - 911 012