Communicatieve vaardigheden in brandweeromgeving


Effectief communiceren is de belangrijkste vaardigheid van een brandweerman. Bij de training communicatieve vaardigheden leer in je verschillende situaties en in veschillende groepsgroottes beter communiceren. Je leert jezelf beter kennen, waarom communiceer ik op deze manier in deze (stress) situatie. Stap 1 is altijd bewust wording van wat je zelf doet. Na elke oefening is er tijd om te reflecteren, wie heeft er gecommuniceerd, hoe en waarom is er zo gecommuniceerd.

In de volgende fase ontvang je juist instructies of geef je leiding, net wat voor jou van toepassing is, waar jou leerpunten liggen. Waarschijnlijk iets waar je moeite mee hebt. We stappen uit onze comfort zone en gaan iets doen, door het te doen leer je het snelst. De brandweer-instructeurs weten als geen ander hoe je effectief communiceert en brengen dit over op de groep. De ervaringen in deze training communicatieve vaardigheden komen zeker van pas in de zakelijke wereld, maar ook prive!

Een communicatie-format in praktijk oefeningen


In je eentje kun je geen complete brandweeruitrusting hanteren, iets simpels als een slang oprollen moet je al samen doen. Samenwerken vraag om communicatie. Je verwacht dat je collega bepaalde taken uitvoert, we gaan uit van patronen, zo van: "dat doen we toch altijd zo en waarom heb je dat nu dan niet gedaan?". We noemen dit bedrijfscultuur. Echter, elke situatie is (in essentie) anders. Dus een goed format is: doe eerst een verzoek en wacht op de belofte, dat de ander daadwerkelijk belooft het te gaan doen. Vervolgens wordt de handeling uitgevoerd (executie fase). Daarna vind weer een communicatie plaats: de verklaring dat de taak is uitgevoerd. Dan is de beurt weer aan de ander, accepteert hij het resultaat, zo ja, dan communiceer je dat. Nu is het proces rond en afgerond. Een nieuw feit is gecreëerd.

Communiceer op de brandweer manier


Je wilt samenwerken, dat betekent dus ook samen praten. Je wilt samen iets bereiken, dan moet je effectief met elkaar communiceren. Wij bij de brandweer hebben daar onze manier voor. Tijdens een uitruk spreken we namelijk in commando taal. Dat is dus kort en bondig! In dit geval dus niet aan een half woord, maar aan één heel woord hebben we genoeg. De commandant geeft bijvoorbeeld het commando "afleggen", dan herhalen we dat "afleggen", en gaan direct aan de slag. Zo gaat er geen kostbare tijd verloren en bereiken we het snelst ons gezamenlijke doel: het blussen van de brand.

Waardoor ontstaat communicatie-ruis?


Veel ruis ontstaat doordat twee mensen beide vanuit hun eigen perspectief kijken. Je hebt, als het ware, al een zonnebril op, dus eigenlijk een filter. Niet alle informatie van de zender dringt tot je door. Simpelweg omdat een deel van je bewustzijn bezet is met jou perspectief. En in sommige gevallen met je eigen agenda. Je hebt al een idee wat je wil en hoe je het wil. Soms heb je al een oordeel over andere alternatieven. Met andere woorden, je staat al niet meer helemaal open. Als de zender vervolgens zijn boodschap in twintig zinnen verpakt, is ruis onontkoombaar. Mede omdat je je focust op een deel van het verhaal, wat bij jou een 'alarmbel doet rinkelen'.


Training Blog




Verhalen, recensies en gebeurtenissen over trainingen



Anja || via Facebook || Bijzondere training over communiceren (21 maart)


Samen met mijn collega's bewust geworden hoe wij met elkaar communiceren. Brandweerman communiceert effectief kan ik je zeggen! # training

Johan || via Facebook || Opgelucht ademhalen na training (29 maart)


Stop een stel workaholics in een kazerne, steek buiten een brandje aan, druk op het alarm, en kijken wat er gebeurt. Ja inderdaad, er er wordt gecommuniceerd, maar op welke manier... Het is een serieuze training, de workaholics (waaronder ik) worden ineens gedwongen niet meer met hun eigen computer bezig te zijn, maar elkaar te helpen bij iets fysieks als ladders neerzetten of slangen uitrollen. Dat is op zichzelf al een hele prestatie, maar doordat de groep echt onder druk moet presteren en elkaar de handen toesteken, ontstaan heel duidelijk de communicatie patronen van het team.

Irma || via recensieartikel || Actief communiceren niet meer dan logisch (14 maart)


Tijdens onze training communicatieve vaardigheden hebben we deze keer afgekeken bij de brandweer. Leerzaam om te zien hoe zij met elkaar communiceren. OK, een korps brandweermannen zijn ook 24 uur samen in de kazerne, ze kennen elkaar door en door. Dan vraag ik me af, waarom lukt het bij ons dan niet gedurende die 8 uur op kantoor. Er zijn verschillen en overeenkomsten te benoemen.
Waarom een training bij BrandweerSurvival zo goed werkt? Je kunt het met je collega's of teamgenoten niet veroorloven om elkaar in de weg te gaan zitten. En dus werk je actief samen tijdens het blussen van de brand. Het klinkt logisch, maar dergelijke simpele oefeningen werken super goed als communicatie training.

Interesse?

Het programma zit vol actie en plezier voor jong en oud.
Kom langs en beleef een unieke ervaring.

Direct meer informatie?
Bel ons op 0880 - 911 002

STEL EEN VRAAG OFFERTE AANVRAGEN

Beoordeeld op 8.9 uit 10 uit 25 reviews
1BrandweerSurvival Event