Brandweersurvival Bedrijfsuitjes
Brandweersurvival Bedrijfsuitjes
 › 

Training Communicatieve Vaardigheden

Communicatieve vaardigheden in brandweeromgeving


Effectief communiceren is de belangrijkste vaardigheid van een brandweerman. Bij de training communicatieve vaardigheden leer in je verschillende situaties en in veschillende groepsgroottes beter communiceren. Je leert jezelf beter kennen, waarom communiceer ik op deze manier in deze (stress) situatie. Stap 1 is altijd bewust wording van wat je zelf doet. Na elke oefening is er tijd om te reflecteren, wie heeft er gecommuniceerd, hoe en waarom is er zo gecommuniceerd.

In de volgende fase ontvang je juist instructies of geef je leiding, net wat voor jou van toepassing is, waar jou leerpunten liggen. Waarschijnlijk iets waar je moeite mee hebt. We stappen uit onze comfort zone en gaan iets doen, door het te doen leer je het snelst. De brandweer-instructeurs weten als geen ander hoe je effectief communiceert en brengen dit over op de groep. De ervaringen in deze training communicatieve vaardigheden komen zeker van pas in de zakelijke wereld, maar ook prive!

Een communicatie-format in praktijk oefeningen


In je eentje kun je geen complete brandweeruitrusting hanteren, iets simpels als een slang oprollen moet je al samen doen. Samenwerken vraag om communicatie. Je verwacht dat je collega bepaalde taken uitvoert, we gaan uit van patronen, zo van: "dat doen we toch altijd zo en waarom heb je dat nu dan niet gedaan?". We noemen dit bedrijfscultuur. Echter, elke situatie is (in essentie) anders. Dus een goed format is: doe eerst een verzoek en wacht op de belofte, dat de ander daadwerkelijk belooft het te gaan doen. Vervolgens wordt de handeling uitgevoerd (executie fase). Daarna vind weer een communicatie plaats: de verklaring dat de taak is uitgevoerd. Dan is de beurt weer aan de ander, accepteert hij het resultaat, zo ja, dan communiceer je dat. Nu is het proces rond en afgerond. Een nieuw feit is gecreëerd.

Communiceer op de brandweer manier


Je wilt samenwerken, dat betekent dus ook samen praten. Je wilt samen iets bereiken, dan moet je effectief met elkaar communiceren. Wij bij de brandweer hebben daar onze manier voor. Tijdens een uitruk spreken we namelijk in commando taal. Dat is dus kort en bondig! In dit geval dus niet aan een half woord, maar aan één heel woord hebben we genoeg. De commandant geeft bijvoorbeeld het commando "afleggen", dan herhalen we dat "afleggen", en gaan direct aan de slag. Zo gaat er geen kostbare tijd verloren en bereiken we het snelst ons gezamenlijke doel: het blussen van de brand.

Waardoor ontstaat communicatie-ruis?


Veel ruis ontstaat doordat twee mensen beide vanuit hun eigen perspectief kijken. Je hebt, als het ware, al een zonnebril op, dus eigenlijk een filter. Niet alle informatie van de zender dringt tot je door. Simpelweg omdat een deel van je bewustzijn bezet is met jou perspectief. En in sommige gevallen met je eigen agenda. Je hebt al een idee wat je wil en hoe je het wil. Soms heb je al een oordeel over andere alternatieven. Met andere woorden, je staat al niet meer helemaal open. Als de zender vervolgens zijn boodschap in twintig zinnen verpakt, is ruis onontkoombaar. Mede omdat je je focust op een deel van het verhaal, wat bij jou een 'alarmbel doet rinkelen'.


Training BlogVerhalen, recensies en gebeurtenissen over trainingenGert || via Twitter || Als een team binnen no-time brandmeester (26 mei)


Wij kregen binnen 1 minuut vat op uitslaande brand en binnen 5 meester. #training werkt meteen vruchten af bij #Brandweersurvival

Leila || via Facebook || Activeer de verbindingen tussen collega’s (13 mei)


Hoe chaotisch onze afdeling ook lijkt te zijn, als we willen kan het goed bij elkaar komen. Dat bleek maar weer op ons jaarlijkse tripje in het kader van training. Bij BrandweerSurvival is het de bedoeling dat je je gedraagt als Brandweerman of brandweervrouw. Nou, niet alleen gedragen natuurlijk, vooral dat je even snel handelt en beslissingen maakt. Niet dat je echt het risico loopt brandende balken op je kop te krijgen, maar toch kun je niet onderschatten hoe zo'n sessie training de lijntjes tussen collega's weer activeert. En zo lekker actief buiten bezig zijn is gewoon ook heel leuk.

Margareta || via recensieartikel || Training hoog in het vaandel (2 mei)


Stel je voor dat je uit het niks in een beschermend pak gestoken wordt en een brandweerslang in je handen gedouwd krijgt. Dat blijkt mogelijk bij BrandweerSurvival. Stel je nu voor dat je in je eentje uitslaande branden moet blussen zonder dat je enig idee hebt hoe dat gaat. Dat blijkt niet mogelijk bij BrandweerSurvival, want hier staat training hoog in het vaandel en het idee is dat je dus met zijn allen goed samenwerkt. Want alleen met die samenwerking kun je snel en zeker een brand blussen. En dat is precies wat die training beoogt. Dat ga je de volgende werkdag zeker merken. Stel je dat eens voor.

Direct meer informatie? Bel ons op: 0880 - 911 012 of online:

Wie gingen u voor?

Activiteiten Gemiddelde beoordeling: 8.7 van 10 uit 25 reviews1 reviews BrandweerSurvival Organization